Íme szakértői stratégiák, amelyekkel feljavíthatja a hangulatát, miközben egyedül van.

  • Post author:
  • Post category:blog

Íme szakértői stratégiák, amelyekkel feljavíthatja a hangulatát, miközben egyedül van.

Bizonyos típusú depresszióban szenvedőknek feltétlenül szükségük van antidepresszánsokra. Más típusú depresszió esetén ez nem olyan egyértelmű. A melankolikus depresszióban szenvedőknek – akiknél nem tud aludni, nem eszik és lefogy – általában nagyobb szükségük van kábítószerre, mint az egyéb formákban szenvedőknek. Nyilvánvalóan meg akar bizonyosodni arról, hogy a gyógyszer biztonságos, hatékony és a legjobb az Ön számára. Orvosának meg kell tudnia válaszolni a kérdéseket, és el kell magyaráznia, mire van szüksége és miért.

Más betegségek utánozzák a depressziót? Igen, egy másik hiba, amit az emberek elkövetnek, hogy nem ellenőrzik más egészségügyi okok miatt [a blues miatt]. Mindenkinek, akinél depressziót diagnosztizáltak, alapos fizikális vizsgálaton kell részt vennie, hogy kizárja a vírusokat, a pajzsmirigy-rendellenességeket, a cukorbetegséget, a fertőzéseket, az autoimmun betegségeket és a stroke-ot. Mindegyiknek lehetnek depresszióhoz hasonló tünetei. Orvosának át kell tekintenie az Ön által szedett vényköteles gyógyszereket, valamint a vény nélkül kapható gyógyszereket és gyógynövénytermékeket is, mert egyesek a depressziót [utánozhatják].

Kell-e aggódnom a mellékhatások miatt? Amikor elkezd egy antidepresszáns gyógyszert, képezze magát, és legyen nyitott. Értsd meg, mire számíthatsz. Az első hetekben enyhe, rövid távú mellékhatások léphetnek fel. Vannak, akik azt mondják, hogy az antidepresszáns túlságosan álmossá teszi őket, nem tudnak elaludni, izgatottak vagy hányingert éreznek, vagy fejfájásuk van. Ha aggódik a mellékhatások miatt, hívja orvosát. A csökkentett adag vagy a gyógyszer más napszakban történő bevétele sokkal jobbá teheti az élményt. Azt is megértse, hogy az antidepresszánsok nem hatnak azonnal. Vannak, akik azt várják, hogy napokon belül kifejtik hatásukat, de akár 4-6 hét is eltelhet, mire teljes hatást éreznek. És ha az egyik gyógyszer nem működik, fontolja meg egy másik szedését. 30 általánosan használt antidepresszáns van a piacon, és egyiknél sem bizonyították, hogy a másiknál ​​jobban működne. A betegek gyakran kérdezik: „Mi a legjobb gyógyszer a depresszióm kezelésére?” A válasz: „Ami a legjobban működik az Ön számára. “Mi történik, ha kihagyok egy adagot? Ha nem szedi az antidepresszáns gyógyszereit következetesen a kezdetektől fogva, nem fog jó eredményt elérni. Idővel a depresszió rosszabbodik. Azok, akik kihagynak egy adagot, elvonási tüneteket tapasztalhatnak.

Ha nem veszi be a gyógyszert, vagy úgy dönt, hogy röviddel abbahagyja a gyógyszer szedését, tájékoztassa kezelőorvosát. Ő foglalkozik az aggályokkal, és alternatívákat kínál. Mi van, ha továbbra is vannak jó és rossz napjaim? Lehet, hogy részlegesen reagál a gyógyszerre. Ha maradványtünetei vannak, a depresszió nagyobb valószínűséggel visszatér. Sokan sokkal jobban érzik magukat gyógyszeres kezeléssel, hogy figyelmen kívül hagyják az olyan tüneteket, mint például „kis” alvászavar vagy „enyhe” energiaprobléma. De ezeknek a tüneteknek a figyelmen kívül hagyása hiba. Nyitottnak kell lennie orvosával bármilyen problémával kapcsolatban. Azt tanácsolom a betegeknek, hogy vezessenek hangulati táblázatot vagy naplót az érzéseik nyomon követésére. Van egy ingyenes iPhone-alkalmazás is, a „Mood Reporter. „Írja fel, hogy jó vagy rossz napja van, milyen a depresszió és az alvás [minták]. Ez segít Önnek és orvosának figyelemmel kísérni, hol tart [a felépülési folyamatban]. Ha az első antidepresszáns nem mutatja a kívánt javulást, más lehetőségek is lehetnek. Az Országos Mentális Egészségügyi Intézet (NIMH) által finanszírozott kutatás kimutatta, hogy azok, akiknek nem sikerült jól az első gyógyszerük, gyakran jobban teljesítettek, amikor egy másik gyógyszerre váltottak.

Kell-e terapeutához fordulnom, ha antidepresszánst szedek? Nem mindenkinek van szüksége terápiára, de mindenkinek többet kell tennie egy tabletta bevételénél. Leggyakrabban az emberek a gyógyszeres és a nem gyógyszeres kezelés kombinációjával járnak a legjobban, például életmódbeli változtatásokkal és terápiával. Ha terápiában vagy, folytasd. Ha nem, vigyázzon magára egy megfelelő étrenddel, testmozgással és stresszcsökkentéssel. Ne függjön egyedül a gyógyszertől. Lehet, hogy sokkal jobban érzi magát a gyógyszer hatására, hogy úgy érzi, megtalálta a választ. De előfordulhat, hogy a depresszió végül visszatér, sőt rosszabbodik, ha nem alkalmaz más kezelési formákat. Jobban érzem magam. Abbahagyhatom az antidepresszáns szedését? Ne kövesd el ezt a hibát. A gyógyszerszedés abbahagyásáról szóló döntést orvosával és felügyelete mellett kell meghozni. Még ha néhány hónap után jobban érzi magát, a depresszió visszatérésének aránya nagyon magas, ha 9-12 hónap előtt abbahagyja az antidepresszáns szedését. Az antidepresszánsok függőséget okoznak? Nem, de előfordulhatnak elvonási tünetei. Egyes antidepresszánsok szedését fokozatosan le kell állítani, hogy szervezete alkalmazkodni tudjon. A legtöbb ember számára 4-6 hét szükséges ahhoz, hogy lassan és fokozatosan leszoktassák az antidepresszánsról.

Honnan tudhatom, hogy készen állok-e abbahagyni az antidepresszánsomat?

Egyénenként nagymértékben változik, hogy mennyi ideig kell valakinek az antidepresszánsokat szednie. Az antidepresszáns kezelés általánosan ajánlott időtartama egyetlen depressziós epizód esetén 9-12 hónap. Az antidepresszánsok szedése nem életfogytiglani börtönbüntetés, de ha krónikus depresszióban szenved – ismétlődő epizódjai –, előfordulhat, hogy korlátlan ideig fenntartó gyógyszert kell szednie, gyakran csökkentett adagokban. Három jó ok a gyógyszeres kezelés abbahagyására:

Többé nincs szüksége antidepresszánsokra, hogy jól érezze magát. A mellékhatások meghaladják az előnyöket. A gyógyszer soha nem segített jobban meggyógyulni. További információért keresse fel Depresszió Egészségügyi Központunkat.

Iratkozzon fel Mentális Wellness Hírlevelünkre!

A legújabb a depresszióban

A 10 legjobb étel a szezonális depresszió megnyugtatására

Az agyműködést serkentő, vércukorszintet javító élelmiszerek széles választéka segíthet enyhíteni a szezonális affektív zavar (SAD) tüneteit.

Írta: Jessica Migala 2021. február 25

A D-vitamin segíthet a depresszió kezelésében?

A D-vitamin híres arról, hogy segíti szervezetünket erős csontozat kialakításában, de a kutatások azt is kimutatják, hogy segíthet enyhíteni a depresszió tüneteit. Íme, hol. . .

Írta: Lorie A. Parch 2020. június 22

Beszélő depresszió: A rendellenesség leírására használt kifejezések szójegyzéke

Szeretne többet megtudni arról a nyelvről, amely leírja azt a mentális betegséget, amely világszerte több mint 264 millió embert érint? Íme a mélypont a . . .

Írta: Julie Marks 2020. január 17

Hogyan lehet észrevenni a tini depresszió jeleit

A serdülők depressziójának tüneteit félre lehet értelmezni, és a rendellenességet gyakran félreértik.

Írta: Katie Hurley, LCSW, 2019. október 9

Hogyan lehet megbirkózni a gondozói depresszióval

A depresszióra való fokozott tudatosság ellenére a gondozói depresszió még mindig a radar alatt repül. Ismerje meg, mire figyeljen, és hogyan kérjen segítséget.

Írta: Michelle Seitzer 2019. szeptember 11

Az első szülés utáni depresszió gyógyszere elnyeri az FDA jóváhagyását

Az áttörő kezelés gyorsan enyhíti a tüneteket, de több mint két napon keresztül intravénás injekciót igényel, és borsos ára van.

Írta: Don Rauf 2019. március 21

Az FDA jóváhagyja az orrsprayt a kezelésnek ellenálló depresszióhoz

A ketaminból származó gyógyszer új reményt ígér azoknak az embereknek, akik nem részesültek az antidepresszáns gyógyszerekből.

Becky Upham 2019. március 11

A ketamin depresszió a legjobb új remény?

Hamarosan egy új típusú depressziókezelés is könnyebben elérhetővé válhat. neked való?

Írta: Holly Pevzner 2019. január 16

Expozíciós terápia depresszióra, PTSE-re és egyebekre

Eredetileg a poszttraumás stressz-zavar (PTSD) kezelése volt, az expozíciós terápiát ma szorongás, depresszió, fóbiák és sok más kezelésére használják.

Írta: Kathleen Doheny, 2015. október 27

A depresszió jelei gyermekeknél

A depresszió nem csak a felnőtteket érinti – a gyerekeknek is előfordulhat. Tartsa szemmel az ehhez hasonló tartós viselkedéseket.

Írta: Jaimie Dalessio Clayton 2013. március 15"

Irina Efremova/Stocksy

Egy friss tanulmány szerint az egyedül élő felnőtteknél 80%-kal nagyobb az esélye a depresszióra, mint azoknak, akik másokkal együtt élnek. De egyedül élni nem feltétlenül azt jelenti, hogy depressziósnak érzi magát. Íme szakértői stratégiák, amelyekkel feldobhatja hangulatát egyedül. . .

Egyes nők számára az egyik nem csak a legmagányosabb szám, hanem a leglehangolóbb is. A Finn Foglalkozás-egészségügyi Intézet közel 3500 munkaképes felnőtt bevonásával készült, 2012-es, 7 éves tanulmánya szerint az egyedül élők sokkal nagyobb valószínűséggel szednek antidepresszáns gyógyszereket, mint mások. „Körülbelül minden negyedik egyedül élő nő vásárolt antidepresszánst, míg 10-ből csak 1, aki nem él egyedül” – mondja Laura Pulkki-Råback, a vezető szerző, a Helsinki Egyetem Magatartástudományi Intézetének kutatója és oktatója. Néhány egyedül élő ember magányosnak érzi magát – és ez kulcsszerepet játszhat a depresszióban – mondja Matthew Zawadzki szociálpszichológus, PhD, a philadelphiai Penn State posztdoktori tudósa, aki a közelmúltban a magány főiskolai hallgatókra gyakorolt ​​hatásairól szóló tanulmányt vezetett. “Kutatásom kimutatta, hogy a magányos emberek depressziósabb hangulatról és rosszabb alvásminőségről számoltak be” – mondja. Más tanulmányok a magányt az alacsonyabb önbecsüléssel, a magasabb vérnyomással, az immunrendszer gyengébb működésével és a későbbi években a demencia fokozott kockázatával kapcsolták össze. A társadalmi elszigeteltség még a középkorú és idősebb felnőttek halálát is felgyorsítja – derül ki az angliai University College London 2013-as tanulmányából, amely a Proceedings of the National Academy of Sciences folyóiratban jelent meg. Ugyanakkor minden eddiginél többen élnek egyedül. A 2010-es amerikai népszámlálás szerint az Egyesült Államok összes háztartásának 27%-a egyszemélyes háztartás, és ezeknek valamivel több mint felét a nők teszik ki. Összehasonlításképpen: 1970-ben az egyedülállók a háztartások mindössze 18%-át tették ki.

Bármi legyen is az oka annak, hogy egyedül él, a gazdag, tartalmas társasági élet kivédheti a magány és az elszigeteltség érzését. Olvassa el a 8 szakértői tippet, amelyek segítenek boldognak maradni egyedül élve. 1. tipp a depresszió elkerülésére: Tartsa fenn kapcsolatait. Vedd meg a kezdeményezést, hogy tervezz, és hívd meg barátaidat – javasolja Jessica LeRoy, házasság- és családterapeuta, valamint a Los Angeles-i Nők Pszichológiai Központjának ügyvezető igazgatója. Kérje meg munkatársát ebédre vagy happy hourra – tanácsolja. LeRoy további ötletei a meglévő társadalmi kapcsolatokra építeni:

Hívd meg barátaidat vacsorázni vagy kirándulni, és ajánld fel, hogy intézkednek. Viszonozni a meghívókat. Nincs szükség nagy bulit rendezni; A kapcsolatok fenntartásának egyszerű módja, ha néhány ember átmegy uzsonnára, moziba vagy játékestre. Szervezzen minden korosztály számára programot tágabb családja számára, például egy pikniket a parkban vagy egy napot az állatkertben. Nézze át telefonos elérhetőségeit, és hívjon fel egy olyan személyt, akivel nem beszélt az elmúlt hónapban. Csinálj valami hasznosat és kifizetődőt: például önkénteskedj unokahúgai, unokaöccsei vagy unokái bébiszitterének. Vagy https://harmoniqhealth.com/hu/zenidol/ ajánlja fel, hogy eltölt néhány órát egy idősödő hozzátartozójával, akinek a gondozója ráférne egy kis szünetre.

2. tipp a depresszió elkerülésére: Vegyen fel barátokat a hálózatába. „Felnőttként nagyon nehéz lehet barátokat szerezni” – ismeri el LeRoy. A világ mégis tele van olyan emberekkel, akik szívesen megismerkednének veled – mondja. Tehát helyezze magát olyan helyzetekbe, ahol könnyű találkozni velük. Például iratkozzon be egy osztályba, iratkozzon fel egy sportligába, vagy csatlakozzon egy könyves vagy hobbiklubhoz. Csinálhatsz valami szórakoztatót, miközben találkozol másokkal, akiknek hasonló az érdeklődési köre – jegyzi meg LeRoy. Vagy dolgozz a szívedhez közel álló ügyért. A The Journals of Gerontology folyóiratban megjelent 2012-es német tanulmány szerint az állandó partner nélküli felnőtteknél az önkéntes munka kevesebb depressziós tünethez kapcsolódik. Még ha nincsenek konkrét terveid, menj ki a tömegbe. Menjen el termelői piacokra, szabadtéri fesztiválokra, belvárosi plázákra vagy könyvesboltokra, ahol mindenféle emberrel találkozhat – mondja Bella DePaulo, PhD, a Santa Barbarai Kaliforniai Egyetem pszichológia vendégprofesszora és a Singled Out: How Singles szerzője. Sztereotipizálják, megbélyegzik és figyelmen kívül hagyják, és még mindig boldogan élnek, amíg meg nem halnak (St. Martin’s Griffin). Kezdj el egy beszélgetést, ha jól érzed, vagy csak lógj és nézd az embereket. Ha magányosnak érzed magad a tömegben, gondolj arra, amiért hálás vagy, vagy csak próbáld meg értékelni a szép napot – javasolja Pat Love, EdD, házasság- és családterapeuta, a Never Be Lonely Again: The Way társszerzője. Ki az ürességből, az elszigeteltségből és a beteljesületlen életből (HCI).

3. tipp a depresszió elkerülésére: Használja a közösségi médiát. Az olyan közösségi hálózatok, mint a Facebook, az SMS-küldő és a videocsevegési szolgáltatások, mint a Skype, kiválóan alkalmasak a közeli barátokkal és rokonokkal való találkozások megtervezéséhez vagy a távol lévőkkel való kapcsolattartáshoz. Emellett értékes mentőövet jelentenek a világ számára, ha otthon van. De ne helyettesítsd velük a valós interakciókat, mondja Love. Az oremi Utah Valley Egyetem 2012-es tanulmánya szerint boldogabbak azok az emberek, akik kevesebb időt töltenek az interneten és több időt személyesen kommunikálnak. És vigyázat: az online hálózatok torzíthatják önmagadról alkotott képét. A barátaid állapotfrissítései miatt az életük elbűvölőbbnek és érdekesebbnek tűnik, mint ők. Ettől elégtelennek érezheti magát – figyelmeztet LeRoy. 4. tipp, hogy ne érezd magad depressziósnak: Vizsgáld meg újra a magánélettel kapcsolatos nézeteidet. Egyes nők érzelmileg küszködnek az egyedül éléssel, mert azt hiszik, ez azt jelenti, hogy kudarcot vallottak. „A magány akkor jelentkezik, ha úgy gondolja, hogy valami nem stimmel az életében társadalmilag, vagy nem érzi magát annyira szeretettnek vagy befogadottnak, mint amilyen szeretne” – mondja Zawadzki. Emlékeztesd magad arra, hogy az egyedüllét nem jelenti azt, hogy a társasági életed hiányos. Valójában több időt és energiát ad arra, hogy barátságokba fektessen, és bekapcsolódjon a közösségébe – mondja Love.

A negatív gondolkodás ellen LeRoy azt javasolja, hogy készítsen egy listát az összes okról, amiért szeret egyedül élni. Talán szereti betartani a saját beosztását, vagy hazajönni egy csendes házba egy mozgalmas munkanap után. „Van egy ilyen listám a naplómban, és folyamatosan kiegészítem” – mondja LeRoy. „Azokban a sötét pillanatokban, amikor kissé lehangoltnak érzem magam, jó olvasni, amit írtam. “5. tipp a depresszió elkerülésére: Ha félénk vagy, gyakorold a szociális készségeket. Az emberekkel való találkozás és a meghívások kiküldése nehezebb lehet, ha introvertált vagy. De a gyakorlással könnyebbé válik a társasági élet. Frissítse tehát szociális készségeit, ha csatlakozik egy szociális szorongásos Meetup csoporthoz vagy a Toastmasters International szervezethez, amely a nyilvános beszédet és a vezetést támogatja. Vagy vegyen részt az interperszonális kommunikációról szóló tanfolyamon egy helyi főiskolán vagy közösségi központban. Ne feledje: a cél az, hogy olyan társasági életet éljünk, amely kifizetődő számodra, nem pedig az alapvető természeted megváltoztatása – mondja Richard O’Connor pszichoterapeuta, PhD, a Undoing Depression: What Therapy Doesn’t Teach You and What Therapy Doesn’t Teach You and Medicines Can’t Give You. (Berkley Trade). Például rendben van, ha elmegy egy buliba, és csak néhány emberrel beszél, mondja. Másrészt, ha annyira szorong vagy zavarban van a szociális helyzetekben, hogy gyötrődsz miattuk, vagy teljesen elkerülöd őket, beszélj orvosoddal vagy egy mentális egészségügyi szakemberrel. Lehet, hogy kezelhető szorongásos zavara van.

6. tipp, hogy ne érezd magad depressziósnak: Készülj fel a nehéz időkre. A magány időnkénti rezdülései normálisak, ezért legyen stratégiánk a sebezhető pillanatok kezelésére. A magány egész napos kezeléséhez LeRoy a következőket javasolja:

Ha otthona túl csendesnek tűnik, játsszon háttérzenét. De ne hagyd egész nap bekapcsolva a tévét; eltereli a figyelmét, és arra kényszeríti az agyát, hogy a különböző hangokat szétválogatja, ami fokozhatja a stresszt. Fontolja meg egy kutya vagy macska örökbefogadását, ha szereti a házi kedvencet, és el tudja fogadni azt.